Szeretnéd átlátni, miből tevődnek össze az ingatlan vásárlás költségei?

 Kérj konzultációt, és szívesen átbeszéljük veled!

Ingatlanos ügyvéd nélkül nincs adásvétel sem, mivel minden ilyen szerződésen kötelező elem az ellenjegyzés. Ezt ingatlan ügyvéd tudja csak biztosítani, illetve legfeljebb egy közjegyző. Különféle adásvételi szerződés minták tanulmányozása természetesen nem válik károdra. Ám, ha fárasztó és hosszú órákat töltesz egy szerződésmintával, az ingatlan vásárlás költségei akkor sem csökkennek. Az ügyvéd a saját, jól bevált, többszörösen ellenőrzött szerződéstervezetéből sokkal nagyobb biztonsággal és hatékonysággal tud és fog dolgozni, mint egy ki tudja mennyire aktuális, szabályos és bizonytalan forrásból származó mintából.

Egy ingatlan adásvételi szerződés ügyvéd nélkül tehát nem valósítható meg, ám az ingatlan adásvétel ügyvédi díj számos olyan szolgáltatást tartalmaz, ami mind a vevőnek, mind az eladónak segítségére lehet.

Hogyan segít téged az ingatlan ügyvéd?

Teljes körű jogi tanácsadással szolgál minden kérdésedre és felhívja a figyelmed az adásvétel olyan következményeire és feltételeire is, amikre magadtól nem feltétlenül kérdezel rá.

Beszerzi neked a tulajdoni lapot. Akkor sem kell neked intézned, ha közvetítő nélkül zajlik az értékesítés.

Alaposan megvizsgálja a szóban forgó ingatlan jogi helyzetét. Minden adásvétel más és más, és a legtöbb esetben összetett szituációkról van szó. Ügyvédeink minden esetben tüzetesen megvizsgálják, hogy az ingatlanjog, hogyan érvényesül a ti konkrét esetetekben.

Hitelt érdemlően biztosítja a szerződő felek személyazonosságát. A visszaélések és jogsértések visszaszorítása érdekében a személyazonosítás kormányzati oldalon, az úgynevezett Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszerben (JÜB) történik.

Megszerkeszti a kapcsolódó okiratokat, úgy mint

 • elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat
 • előszerződés
 • adásvételi szerződés
 • ajándékozási szerződés
 • eltartási vagy tartási szerződés
 • NAV adatlapok szabályszerű kitöltése
 • ingatlan nyilvántartási kérelem

Banki hitel, kölcsön avagy CSOK igénybevétele esetén a hitelező bank elvárásainak megfelelő okiratot használ és szerkeszt. Minden banknak megvannak a maga előírásai és procedúrája. Irodánkban mindig ezeket figyelembe véve szerkesztjük meg szerződéseinket, így azokat a bank már elsőre elfogadja.

Határidőre elkészíti a szerződéstervezetet és ezt elküldi nektek. Így mindkét félnek van ideje és lehetősége átnézni, módosítást kérni és tájékozódni a szerződés teljes anyagáról. A felmerülő adók és illeték kapcsán tanácsadást biztosít. A fizetés módjáról is részletesen tájékoztat, de megvizsgálja a kedvezmények lehetőségét is, hogy ne fizess többet, mint szükséges.

Teljes körű földhivatali ügyintézéssel. Intézi az iratanyag benyújtását, elindítja az átíratást, szükség esetén képvisel téged és felügyeli a folyamatot, illetve függőben tartásos eljárások esetén megszerkeszti a bejegyzési engedélyt.

Közvetítő nélkül adnád el ingatlanod?

Ügyvédeink segítenek, hogy jogilag minden zökkenőmentes legyen!

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mik az ingatlan vásárlás költségei?

Az első kérdés általában az, hogy van az ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díj ki fizeti: a vevő vagy az eladó? Magyarországon bevett szokás, hogy a vevő fizesse és “hozza” az ingatlanos ügyvédet, de ettől közös megegyezés alapján szabadon eltérhettek. Ha tisztáztátok, hogy az ingatlan eladás ügyvédet ki fizeti, avagy hogyan osztjátok meg a díjat egymás közt, a további költségeket már mindenképpen önállóan viselitek.

Mik a vevő költségei?

 • Jellemzően a teljes ingatlan adásvétel szerződés ügyvédi díja
  Irodánkban az ingatlan ügyvéd munkadíjára szabott irányár az ingatlan szerződésben rögzített vételár 0,5%-a, de legalább 50.000 és legfeljebb 250.000 Ft. Ettől a felek megállapodása természetesen eltérhet.
 • Vagyonszerzési illeték
  Jellemzően a vételár 4%-a, ám ez biztosan a NAV határozatából derül ki, miután a tulajdonjog változást bejegyeztettük a földhivatalnál. A törvény továbbá számos kedvezményt, sőt bizonyos esetekben illetékmentességet is biztosít.
 • Földhivatali eljárás díja: 0 Ft
  A tulajdonjog változás bejegyzés díját a földhivatal felé irodánk teljes mértékben átvállalja.
 • Tulajdoni lap lekérése: 0 Ft
  Azokban az esetekben, ahol szükséges, ügyvédi irodánk önköltségen kéri le az ingatlan tulajdoni lapját.
 • Hitel esetén: értékbecslési díj és folyósítási jutalék
  Az értékbecslési díjak 2021-ben 25-30.000 Ft + Áfa körüli irányáron mozognak, melyeket természetesen befolyásol az ingatlan jellege. Emellett minden bank maga szabja meg, milyen folyósítási jutalékot szab ki, de jellemzően a felvett kölcsön 0-3%-a között határozzák meg.
Nem mindegy, mennyi illetéket fizetsz egy ingatlanvásárlás után!

Keress minket, hogy megtalálhassuk a lehető legelőnyösebb megoldást!

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mik az eladó költségei?

 • Energetikai tanúsítvány elkészíttetése
  Energetikai tanúsítványt készíttetni jogszabály szerint kötelező, ennek díja függ az ingatlan jellegétől és méretétől. Ugyan minden cég maga szabja az árait, de egy energetikai tanúsítvány 2021-ben jellemzően 12-25.000 Ft között mozog.
 • Adózás
  Nem minden eladás adóköteles, csak abban az esetben fizetünk SZJA-t, ha az eladásból jövedelmünk keletkezett. Ez 2021-ben 15%-os adófizetési kötelezettséget jelent.
 • Esetenként az ingatlanközvetítői díj
  Természetesen minden közvetítő maga szabja az árait, de adásvétel esetén az ingatlanközvetítői díj jellemzően a vételár 3%-a.
 • Esetlegesen az ingatlan tehermentesítésének a költsége
  Szükség esetén az ingatlant mentesíteni kell minden tehertől, legyen az hitel, jelzálog, vagy végrehajtás. A terhek mértékén felül az ügyintézésért a földhivatal egyszeri díjat számol fel, melynek mértéke 2021-ben 6600 Ft.

Miért nem érdemes “trükközni” a vételárral?

Nincs ingatlan jogász, aki legalább egyszer az életében ne találkozott volna azzal a felvetéssel, hogy az adásvételi szerződésre “írjon alacsonyabb összeget”. Ez a kérés nyilvánvalóan törvénybe ütköző, de valójában a legtöbb esetben hatástalan is, ám annál inkább kockázatos. Ugyebár mindkét fél arra számít, hogy ezáltal az ingatlan eladás költségei csökkennek.

A vevő a szerződéses ár alapján kisebb illetékre számít. Azonban az illeték alapja nem a vételár, hanem a forgalmi érték. Gyakorlatban igaz, hogy a NAV általában a szerződésben foglalt árat használja, ám egy jelentősebb különbség esetén megteszi a szükséges korrigálást és így a vevő “előnye” teljes mértékben megszűnik. Abban az esetben ráadásul veszteség is éri, ha a szerződés valamilyen okból meghiúsul. Ekkor a felek ugyanis a szerződést felbontják és visszaáll a szerződés szerinti eredeti állapot a szerződés szerinti vételár visszafizetésével. Végeredményben ez akár több millió Forintos hátrányt is jelenthet.

Az eladó számára általában a kisebb adóalap miatt tűnik ez a megoldás kecsegtetőnek, ám fontos emlékezni rá, hogy adózni csak abban az esetben szükséges egy ingatlan eladás után, ha abból jövedelem származott, és akkor is csupán a “nyereség” után.

Nem kell kiművelned magad ingatlanjogból.

Hívd irodánkat, és levesszük ezt a terhet a válladról!

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!