BIZONYTALAN VAGY, HOGY SZÁMODRA VAJON

mikor hasznos az ingatlan adásvételi előszerződés?

Ügyvédeink segítenek, hogy minden zökkenőmentes legyen!

Az ingatlan adásvételi előszerződés egy olyan dokumentum, amelyben megállapodtok egy későbbi adásvételi szerződés megkötéséről, illetve meghatározzátok annak főbb feltételeit. Rögzítitek az ingatlan címét, helyrajzi számát, jellegét, állapotát, az ingatlan terhelő esetleges terheket, a tehermentesítés módját és határidejét, az ingatlan vételárát, a fizetési ütemezést, a birtokba adást és más, bármelyikőtök által lényegesnek tartott körülményt.

Hasonlóan magához az adásvételi szerződéshez, írásban kell megkötni, és ugyanúgy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátni ahhoz, hogy érvényes legyen. Tehát nem köthető ingatlan adásvételi előszerződés ügyvéd nélkül.

Lényeges különbség azonban, hogy az adásvételivel ellentétben az ingatlan előszerződés nem kerül benyújtásra a földhivatalhoz és tulajdonjogot nem keletkeztet. Kötelezettségvállalást viszont igen. Egy bíróság az előszerződésben rögzített feltételek alapján magát az adásvételi szerződést bármelyik fél kérelmére létrehozhatja.

Mennyiben más egy ingatlan adásvételi előszerződés foglalóval?

Általában az ingatlan előszerződés foglalóval együtt kerül megkötésre, de ez ugyanúgy megegyezés tárgya, mint a szerződésben foglalt többi feltétel. A foglaló erősíti a későbbi szerződéskötés mögötti szándékot, de nem értelmezhető előlegként.

Nyomasztó és bonyolult az ingatlan eladás?

Kérj konzultációt irodánktól, hogy aggodalmaktól mentes legyen a folyamat!

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mikor kell előszerződés ingatlan vásárláshoz és mikor előnyösebb végleges adásvételit kötni?

A legtöbb esetben azért merül fel az ingatlan előszerződés lehetősége, mert abban a pillanatban az adásvételi szerződéskötés akadályba ütközik, vagy más okból csak később akarjátok véglegesíteni a megállapodást. Ilyenkor az ingatlan adásvételi előszerződés kötelezettségvállalása egy megfelelő módot kínál, hogy mindkettőtöknek biztosítéka legyen az üzleti szándékról. Ugyanakkor, ha az ingatlan előszerződésben szabott feltétel nem teljesül, akkor mentesültök a kötelezettségeitek alól.

Mik a legjellemzőbb ingatlan előszerződés esetek?

  • terhelt ingatlan: a vevő csak a tehermentesítés után vállalja a végleges adásvétel megkötését
  • előszerződés hitelhez: a vevő hitelbírálatától teszitek függővé az adásvételt
  • telekre elvi építési engedélyt kér a vevő: csak akkor szeretné megvásárolni az ingatlant, ha építkezhet rá

Mikor nem érdemes előszerződést kötnöd?

Önmagában csak azért, mert a szerződéskötés utáni fizetési határidőben állapodtok meg, nem érdemes külön előszerződést intézni. Aláírhatjátok már elsőre is a végleges szerződést, a tulajdonjog pedig függőben maradhat a végleges kifizetésig.

Banki hitelből vásárolsz ingatlant?

Hívj minket, és segítünk, hogy elsőre sikerüljön minden papírmunka!

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mik az ingatlan előszerződés veszélyei?

Mivel egy ingatlan adásvételi előszerződés rögzít olyan járulékos kérdéseket is, mint a birtokba bocsátás, vagy a fizetés részletezése, szükség esetén egy bíróság létrehozhatja általa a végleges adásvételi szerződést. Ez azt jelenti, hogyha előszerződés után visszalép az eladó, és a végleges szerződéskötést megtagadja, a vevő jó eséllyel kezdeményezheti az adásvételi létrehozását.

Mikor lehetséges mégis az ingatlan adásvételi előszerződés megszüntetése?

Ugyan egy ingatlan előszerződés alapján akár csak az egyik fél kérelmére is létrehozható maga az adásvételi szerződés, ám bizonyos esetekben a szerződés megkötését az érdekelt fél megtagadhatja. Ekkor bizonyítania kell az alábbiakat:

  • egy az előszerződés megkötését követően előállott körülmény miatt az előszerződést változatlan feltételek mellett teljesíteni lényeges jogi érdekét sértené
  • a körülmények megváltozásának lehetősége az előszerződés megkötésekor nem volt előrelátható
  • a körülmények megváltozását nem ő idézte elő
  • a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe

Tipikusan ilyen eset, amikor az előszerződés tárgyát képező ingatlan az adásvételi szerződéskötést megelőzően valamely elemi kár – árvíz, vihar, jégverés – miatt megsemmisül vagy súlyosan megrongálódik.

Nem kell kiművelned magad ingatlanjogból.

Hívd irodánkat, és levesszük ezt a terhet a válladról!

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!