Szeretnéd elkerülni

a lakás adásvételi szerződés buktatóit?

Segítünk, hogy jogtiszta és előnyös szerződést kössetek!

Ingatlant talán 1-2 alkalommal veszel életedben, így nem várhatod el magadtól, hogy rutinos legyen a folyamat. Ugyanakkor jelentős összegekről és változásokról van szó az életedben, így teljesen érthető, ha szeretnéd tudni, mik a lakás adásvételi szerződés buktatói, és messzire elkerülni őket. Szerencsére kellő körültekintéssel és megfelelő ügyvéddel a legtöbbet időben észlelheted, és felkészülni is lesz alkalmad.

Mik lehetnek az ingatlan vásárlás buktatói?

Számos tényező van, amit nem vizsgálhat meg helyetted egy ügyvéd sem, és ezek közt első az ingatlan maga. Már akkor, amikor nézelődsz, fontos nem csak lakóként, de szakmai szemmel is megnézni, avagy bevizsgáltatni az ingatlant. Természetesen dönthetsz az ingatlan megvásárlása mellett akkor is, ha kiderült, később ki kell cserélned a teljes vezetéket, de ennek tudatában a vételárra is másképpen alkudsz majd. Ehhez hasonlóan a környéket is érdemes megvizsgálni, nem csak magát az ingatlant: megfelel-e a te életmódodnak? A közlekedési lehetőségek, vagy a szolgáltatások hiánya is befolyásolja majd az életedet itt. Érdemes a rezsiről is érdeklődni, illetve társasház esetén a közös képviseletről és az épp várható esetleges felújításokról, plusz kiadásokról, mint például egy liftcsere.
Sokan vásárolnak banki hitelből ingatlant. Ilyenkor fontos egymással összevetni a banki hitelajánlatokat, és a választott konstrukció feltételeiről az adásvételi szerződést késztő ügyvédet is tájékoztatni.

lakas-adasveteli-szerzodes-buktatoi-pic1

Milyen jogi buktatók merülhetnek fel?

Ügyvédeink minden esetben azon fáradoznak, hogy elkerüld az ingatlan adásvételi szerződés buktatóit. Éppen ezért az ingatlan vásárlás menetéhez szorosan hozzátartozik a tulajdoni lap kikérése, az itt foglalt információkról mindkét szerződni kívánó felet tájékoztatjuk. Megbizonyosodunk róla, hogy valóban az eladó tulajdonát képezi-e az ingatlan, és milyen olyan jogokat vagy terheket jegyeztek be az ingatlanra, ami megnehezíti az adásvételt.

Ritkán, de sajnos akad olyan tényállás, ami nem derül ki az ingatlan tulajdoni lapjáról. Ilyen eset, ha egy bejegyzés alapja már nem áll fenn. A Földhivatal ugyanis hivatalból nem törölhet semmit a nyilvántartásból, az a mindenkori tulajdonos feladata. Adott esetben a vevőnek hitelt folyósító bank ragaszkodhat a tehermentes tulajdoni laphoz, akár aktuális még a terhekről az az ingatlan nyilvántartási bejegyzés, akár nem. Ilyenkor a törlési engedélyek beszerzése hosszas utánajárást igényel az eladótól, aminek köszönhetően nem csak a szerződéskötés, de maga a használatbavétel is hónapokkal tolódhat.

Előfordulhat, hogy az eladó elmulasztotta értesíteni az osztatlan közös tulajdonú ingatlan tulajdonostársait az eladásról. Mivel a tulajdonostársak elővásárlási joggal bírnak, ilyenkor vevő nem kerülheti el, hogy éljenek is ezzel a joggal, és peres eljárásban támadják meg az akár már megköttetett adásvételi szerződést.
Kellemetlenséget okozhat az adott település helyi építési szabályzata vagy településképi rendelete is. Ezek tartalmazhatnak a frissen vett ingatlanra vonatkozóan kötelező, alkalmasint költséges változtatásokat, sőt, előírhatják azt is, hogy az ingatlanon építkezés addig nem indulhat, amíg el nem végezted őket.

Segítünk átlátni és hatékonyan lebonyolítani az adásvételt!

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!