A tárgyalásokon kötelező személyesen megjelenned

Hogyan készítünk fel a vallomástételre és a bírósági megjelenésekre?

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Egy átlagember szükségszerűen nem járatos a jogi eljárásokban, főleg úgy, hogy a szabályok viszonylag sűrűn változnak. Ügyvédeink olyan szakemberek, akik képzettségüknél fogva és tapasztalataik alapján magabiztosan igazodnak ki ebben a környezetben.

Ügyvédként viszonylag pontosan be tudjuk határolni az eljárás kereteit és a tisztázandó kérdéseket. Ügyfeleinkkel együttműködve pedig képesek vagyunk feltárni a pontos tényállást, azt összevetni az irányadó jogszabályokkal és bírói gyakorlattal, hogy végül az eljárás várható kimenetelére következtessünk.

Amellett, hogy ügyvédeink járatosak a jogi eljárásokban, mint védő, bizalmi szerepet is ellátunk. Védőként ugyanis korlátozásoktól mentesen tartunk kapcsolatot védenceinkkel, és egyikünk sem kötelezhető vallomástételre olyan információkról, amelyeket védencünk velünk, mint védővel osztott meg. Nem szükséges tehát szépíteni, részleteket elhallgatni, nekünk nem célunk és nem feladatunk bírálni a történteket.

A mi dolgunk az, hogy a rendelkezésünkre álló információk birtokában biztosítsuk az érdekeid maximális érvényesítését, hogy valamennyi enyhítő körülményt feltárjunk, és a körülményekhez képest számodra kedvező döntés szülessen.
Fontos ugyanakkor leszögeznünk, hogy mi is mindig “hozott anyagból dolgozunk”, így csodák sem minden esetben tehetünk. Annak járműveztetőnek, akit harmadszor érnek tettem ittas vezetésen, nem sok esélye van arra, hogy három éven belül viszontlássa a jogosítványát – sőt már az is bravúros védői teljesítmény, ha három év után még egyáltalán visszakapja valamikor.

Ha azonban a vasárnapi ebéd mellé elfogyasztott két sör után azért ültél kellő gondolkodás után autóba, hogy a várandós feleséged a megindult szülés miatt kórházba tudd vinni, jó eséllyel indul a védői képviseleted.

NEM MINDEGY, MEKKORA BÜNTETÉST KELL FIZETNED.

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mire van szükségünk, a hogy leghatékonyabban segíthessünk neked?

Hogy minél hamarabb felvedd velünk a kapcsolatot és minden információt megossz velünk. Minden az eljárás során készült irat, dokumentum tartalmazhat olyan információt, amit enyhítő körülményként lehet a bíróság elé tárni. Az ilyen okirati bizonyítékokon túl nagyon lényeges a történtek pontos rekonstruálása. Hogy egy-egy ügy minden részletét hitelt érdemlőn feltárjuk, valamennyi ügyfelünket pontosan és részletesen kikérdezzük az eset előzményeiről, illetve, hogy mi történt az eljárás során. Minél pontosabb és minél részletesebb emlékei vannak az ügyfélnek, annál egyszerűbb lehet a későbbi bizonyítás.

Mit kell tudnod a vallomástételről?

Sokan félnek, ha bíróság előtt kell megjelenniük. Ez érthető, hiszen egy szabálykövető ember könnyen meglehet, hogy életében nem járt még bíróságon, és ennek hallatán a híradóból ismert tudósítások jelennek meg lelki szemei előtt, ahol a büntetés-végrehajtás maszkos-géppisztolyos munkatársai vezetőszáron kísérik be a veszedelmes bűnözőt. Az ilyen esetek azonban távol állnak az ittas vezetés bírósági eljárásaitól.


Nem vehetjük egy kalap alá azt az egyébként törvénytisztelő polgárt, aki a szabálykövetésben megbotlott és ittasan vezetett, a többszörösen visszaeső bűnözővel. Nem kell attól félned, hogy a bíróságon esetleg kiabálnak veled, bármi módon megaláznak, vagy bántalmaznak. Természetesen nem kellemes érzés, amikor az embert szembesítik a hibáival, de összességében egy bírósági tárgyaláson vallomást tenni nem rosszabb egy iskolai feleletnél, ahol a szigorú tanár kérdez, a diák pedig válaszol.

Jól válaszolni, mint tudjuk, a felkészült diák tud, és mi ott leszünk, hogy a felkészítésben segítséget nyújtsunk: számba vesszük milyen kérdések merülhetnek fel és arra hogyan célszerű válaszolni. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a bíróság előtti „feleletnél” nem vagy egyedül. Ott van veled a védőd, mint egyfajta őrangyal, aki ugyan nem beszélhet helyetted, de súghat, ha bizonytalan vagy.

SZEREZD VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOD

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mire számíts a bíróságon?

A tárgyalás helyéről és időpontjáról idézést fogsz kapni. A megadott helyen és időpontban személyesen kell megjelenned, illetve ha ebben valamely nyomós ok akadályoz – például beteg vagy, vagy útban oda balesetet szenvedtél – akkor azt az eljáró bíróság számára mielőbb jelezni – és utólag igazolni is – kell.

A tárgyaláson jellemzően négyen vagy öten lesznek: te, akit vádlottnak fognak hívni az eljárásban, melletted pedig ügyvédünk, a védő, aki segít neked és képviseli érdekeidet. Jelen lesz az ügyész, aki téged ittas járműveztetéssel vádol – nem azért mert neki bármilyen személyes problémája volna veled, hanem mert a magyar állam képviseletében ez az ő hivatali kötelessége. Végezetül pedig ott lesz a tárgyaláson a bíró, aki a tárgyalást vezeti és az ügyedben döntést hoz majd, illetve, amennyiben a tárgyalás jegyzőkönyv nem hangfelvételről készül, egy bírósági tisztviselő.

Először is a bíró elkéri a személyes okmányaidat – személyi igazolványodat és lakcímkártyádat. Ezeket ne felejtsd el magaddal hozni! A tárgyalás akkor kezdődik, amikor a bíró megnyitja azt, és megállapítja, hogy kik jelentek meg, illetve esetlegesen kik maradtak távol. Ezután ismerteti az eljárás rendelkezésre álló iratait, majd az ügyész ismerteti a vádat. Ekkor kerül sor a te vallomástételedre – amennyiben akarsz a bíróság előtt vallomást tenni.

Minél hamarabb hívsz, annál többet tehetünk érted!

Hívj minket, hogy minél jobban felékszíthessünk!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mivel az eljárás korábbi szakaszában is történt már vallomástétel a rendőrségen, de akár az ügyészségen is, így a vádlott kérheti, hogy a bíróság a korábban tett vallomását vegye figyelembe. Az hogy a konkrét esetben a bíróság előtti vallomástétel vagy a korábbi vallomásokra hivatkozás célravezetőbb, mindig a körülmények döntik el.

A tárgyalás további részében kerül sor az esetleges tanúk, illetve szakértő meghallgatására, tőlük mind a bíró, mind az ügyész, mind a vádlott és védője is kérdezhet. A bizonyítás befejeztével az ott elhangzottak ismeretében az ügyész megtartja vádbeszédét, majd a védelem a védőbeszédét. Az utolsó szó jogán pedig a vádlott szólhat, miután a bíróság a tárgyalást berekeszti és visszavonul ítélethozatalra.


Az ítélethozatal során az eljáró bíró vagy a bírói tanács a rendelkezésre álló iratok és az elhangzottak alapján döntést hoz a vádlott bűnösségéről, illetve a büntetésekről és azok mértékéről. Ezalatt az idő alatt a többi jelenlévő a bíróság folyosóján várakozik. Amikor a bíróság meghozta a döntését, a feleket visszaszólítja a tárgyalóterembe és kihirdeti az ítéletet, amit fennállva kell meghallgatni. Szóban röviden megindokolja a döntést, majd a jelenlévők nyilatkozhatnak arról, hogy az ítéletet elfogadják-e, vagy az ellen fellebbezni kívánnak?

Hívj minél hamarabb, hogy segíthessünk!

Nem mindegy, meddig maradsz jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!